si.... mergi in siguranta !
GHID CUMPARARE AUTOTURISM SECOND HAND
 
Acest "mini ghid" se adreseaza celor care doresc sa isi achizitioneze o masina second hand si nu sunt foarte cunoscatori in domeniu. Speram sa va fie util !

In momentul cand luati decizia sa va cumparati masina nu va aruncati la prima masina vazuta. Studiati piata, vedeti mai multe oferte, eventual faceti un test drive ! In viitoarea masina va veti petrece o mare parte din timp, veti pleca in concediu.... deci trebuie sa va simtiti cat mai bine ! Inainte de decizia finala urmati pe cat posibil pasii de mai jos:
 
Pasul 1: stabiliti bugetul maxim alocat achizitionarii autoturismului. Peste acest buget adaugati si costul inmatricularii pe numele dumneavoastra (taxe, identificare RAR, asigurarea obligatorie ~150 Euro).
 
Pasul 2: in functie de nevoile si bugetul dumneavoastra lunar alegeti-va o masina pe care v-o puteti permite (nu numai la achizitie ma refer ci si la intretinere, reparatii, consum etc), selectati tipul caroseriei: berlina, combi, suv, van, etc, optionale (ABS-recomandat, Airbag-recomandat, climatizare). Luati in calcul si siguranta dumneavoastra si a familiei pe care v-o ofera viitoarea masina: vedeti testele Euro-NCAP ale masinii vizate ! (www.euroncap.com)
Cand va orientati catre o anumita marca fie ea europeana, americana sau japoneza interesati-va inainte de cumparare si de costurile reviziilor !
 
 
 
Pasul 3: v-ati hotarat cat de cat asupra unei marci si se incadreaza si in buget. Bun... Acum nu mai trebuie decat sa o gasiti !
In primul rand mergeti in targul local de masini, cautati masina sau masinile vizate de dumneavoastra si faceti un test cu ea, vedeti cum se comporta o asemenea masina.
Calculati o medie de pret a viitoarei masini. Nu o luati niciodata pe cea mai ieftina posibil ! Dar nici pe cea mai scumpa ! Ideal este undeva pe la mijloc, sa fie un pret rezonabil.
Cautati masina si pe internet, cele mai multe oferte cu poze pe internet le veti gasi si posibil si printre cele mai rezonabile preturi. O simpla cautare pe Google a cuvantului "masini second hand" va afisa o sumedenie de site-uri cu anunturi auto second hand. Daca gasiti ceva ce va place - in targ sau pe internet - notati mici detalii despre masina (an, kilometri, culoare, combustibil, transmisie, optionale, pret si numar de telefon de contact).
Din lista cu masini selectionate luati legatura cu proprietarii, stabiliti o intalnire si negociati pretul ! Pretul se negociaza intotdeauna !!
 
Daca nu sunteti cunoscator in domeniu nu mergeti singur niciodata. Luati cu dumneavoastra un prieten cu cunostinte mecanice. Acesta va poate scuti de eventuale cheltuilei aparute in urma unei achizitii eronate. Puteti merge si cu masina intr-un service autorizat sa faceti o verificare completa a acesteia (test VAS, constatare elevator, constatare vopsea, istoric in service).
Daca ati gasit masina, este ok si v-ati inteles la pret cu actualul proprietar nu achitati masina inainte sa faceti identificarea acesteiea !!!! Adica: seria de sasiu trebuie sa fie identica si in talon (certificat de inmatriculare) si in cartea de identitate si stantata pe caroseria masinii ! Daca lipseste o cifra o litera nu o cumparati indiferent de pret si de starea masinii. Verificati apoi ca seria de motor inscrisa in cartea masinii sa fie identica cu seria stantata pe blocul motor (la masinile mai noi aceasta serie se observa mai greu. Aici va pot ajuta cei de la un service sau de la o statie ITP)
 
Nu neglijati nici parcurile auto cu masini rulate. Desi au preturile ceva mai mari, aveti totusi o garantie minima pentru orice obiect second hand. Daca cumparati de la aceste parcuri rugati sa va specifice pe factura si numarul de kilometrii ai masinii, precum si anul de fabricatie.
 
 
 
Pasul 4: masina este ok din toate punctele de vedere. Acum urmeaza intocmirea actelor. Impreuna cu actualul proprietar mergeti la un birou de acte auto. Aici se va intocmi contractul de vanzare-cumparare pe baza actelor de identitate ale dumneavoastra si ale proprietarului. Se vor prezenta si actele masinii: talon, carte. Dupa ce se intocmeste actul de vanzare-cumparare si se semneaza de ambele parti, proprietarul actual trebuie sa scoata masina din evidentele fiscale. Fisa de inmatriculare obtinuta de asemenea la biroul de acte auto trebuie stampilata de organele fiscale atestand faptul ca vechiul proprietar nu mai are datorii la buget. Aceasta fisa va va fi necesara dumneavoastra la inmatricularea masinii impreuna cu taxa de certificat (la CEC sau trezorerie), certificatul de autenticitate obtinut de la RAR, cartea masinii, cartea de identitate a dvs, asigurarea obligatorie pe numele dumneavoastra.
 
In speranta ca acest mic ghid va va fi de folos nu ne ramane decat sa va uram BAFTA si drumuri cat mai bune !

 
 
 
Copyright © 2008-2017 detectoare-de-radar.ro | Toate drepturile rezervate.