si.... mergi in siguranta !

DESPRE AMENZI

Nimeni nu se bucura cand primeste o amenda, dar totusi este bine sa cunoastem cateva lucuri.
 
ATENTIE !  Nu intentionam sa incurajam incalcarea legii ! In majoritatea cazurilor, contraventiile si penalitatile sunt justificate.
Totusi, incercam sa ilustram cum, in cazul unor erori umane de apreciere, se pot repara anumite decizii ale agentilor rutieri.


Atunci cand respectarea legii este vazuta cu ochii unui aparat, acesta  nu poate minti. In cazul depasirii vitezei legale, vorbim despre radar. In cazul rovinietei electronice, vorbim despre camerele mobile. In oricare din cazuri, aparatul nu greseste

Cand legea este interpretata de catre agentul de politie rutiera, aici este usor discutabil. Sunt numeroase cazuri in care factorul uman isi spune cuvantul. Aici vorbim despre norma de amenzi si despre exigenta exagerata a unor agenti in unele cazuri cel putin neclare. De exemplu :
- Intr-o intersectie semaforizata, nu mai ai timp sa franezi in conditii de siguranta pe culoarea galbena. Intri in intersectie si, normal, te prinde culoarea rosie. Conform legii esti amendat si ti se suspenda dreptul de a conduce pe 30 de zile + amenda intre 140 si 175 ron.
- Printr-o intamplare nefericita, pierzi una din placutele de inmatriculare in timpul mersului fara sa iti dai seama. Politia te opreste, si iti comunca amenda : 6 puncte penalizare. Neplacut, mai ales daca sunteti la limita celor 15 pasibile de suspendare.


PASII DE URMAT PENTRU CONSTATARE AMENDA
 

   1. Trebuie sa depui contestatia in termenul legal si sa nu lasi sub nicio forma sa treaca cele 15 zile in care ai dreptul de a te adresa instantei de judecata pentru a contesta procesul-verbal de contraventie. Trebuie sa numeri cele 15 zile de la data la care ai intrat in posesia procesului-verbal. Nu conteaza forma sub care l-ai primit: daca l-ai primit personal sau prin posta.
   2. Contestarea unei amenzi adica a unui proces-verbal se face prin redactarea unui act numit plangere, care se depune si la sediul Politiei, in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care te-a amendat, dar se adreseaza si judecatoriei, pe a carei raza teritoriala a fost constatata fapta.

     3. Dosarul plangerii se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, functionarii fiind obligati sa il primeasca si sa iti inmaneze in calitatea ta de depunator o dovada ca l-au "receptionat". Plangerea se poate depune si personal, dar se poate trimite si prin prin posta, insotita de o confirmare de primire. Acesta contine doua exemplare din urmatoarele acte:
      - copie xerox act de identitate;
      - copie xerox proces-verbal de contraventie;
      - plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei;
      - memoriu impotriva politistului, daca exista.

 
 
4. Sunt mai multe cauze pentru care poti obtine anularea procesului-verbal de contraventie. Daca, de exemplu, politistul in cauza nu a completat toate rubricile sau a facut greseli, ai sanse mari de reusita. Ce alte posibile nereguli (vicii de procedura) poti descoperi in procesul-verbal? Ar mai fi: neprecizarea motivelor, care au dus la intocmirea lui sau daca procesul-verbal in cauza nu contine datele cerute de lege, nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului si asa mai departe.

      Tot la capitolul "vicii de procedura" mai figureaza si lipsa semnaturii agentului constatator, lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului, stabilirea amenzii in suma totala fara sa se indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventii etc..
      Alte "vicii de procedura", care pot fi invocate in contestatie, tin de lipsa datei si/sau a locului unde a fost incheiat, lipsa numelui, prenumelui, calitatii si institutiei agentului constatator.
      In cazul in care refuzi sa semnezi procesul-verbal de contraventie, politistul trebuie sa aleaga un martor ocular care sa contrasemneze.


5. Mai departe, vei fi instiintat cu privire la data, ora si locul unde se va judeca printr-o citatie.

6. Cand ajungi in instanta, vei putea cere Politiei sa puna la dispozitia judecatorului orice fel de probe care nu ti-au fost aratate sau despre care crezi ca ti-ar putea dovedi nevinovatia. Este vorba despre fotografii, in care trebuie sa apara masina ta si pe care trebuie sa fie inscriptionate ziua, luna, anul si chiar si minutul.


 
 
 
Copyright © 2008-2017 detectoare-de-radar.ro | Toate drepturile rezervate.